Jednou z definic udržitelného rozvoje je, že se jedná o takový rozvoj, který naplňuje potřeby současných generací, aniž by ohrozil schopnost naplňovat je těm budoucím. Chceme totiž, aby naše děti vedly spokojený a plnohodnotný život. Koncept udržitelného rozvoje je postaven na 3 pilířích, a to environmentálním, sociálním a ekonomickém. A ty všechny maximálně ctíme.
Jelikož naše konzumní společnost na koncept udržitelnosti přechází spíše pomalu, náš přístup se neobejde bez jasné komunikace ke všem hostům na akcích, kde catering naše rodinná firma zajišťuje. A to jak z naší strany, tak i ze strany jejich organizátorů. O co se konkrétně snažíme?
Respekt, vztahy, komunikace
Stejně jako šetrnost k přírodě je pro nás velmi důležitá rovněž rovina sociální. Zajímají nás naši zaměstnanci, dodavatelé, zákazníci i místní komunita. Víme, že bez nich a jejich spokojenosti se neobejdeme. Proto se všemi jednáme férově a snažíme se o budování dlouhodobých vztahů s otevřenou komunikací, a to jak směrem k zákazníkům, zaměstnancům, tak i dodavatelům.
Podpora lokálních producentů
Již od začátku bylo naší vizí odebírat co nejvíce surovin od místních pěstitelů a výrobců a tím se řídíme stále. Daří se nám tak více a více zkracovat naše dodavatelské řetězce a snižovat objem transportu. Rádi podporujeme lokální ekonomiku. Seznamujeme se napřímo s producenty a farmáři. To je přesně ten přístup, který chceme v rámci našeho cateringu podporovat a rozvíjet.
Snaha o udržitelnost se promítá i do nakupování, což znamená, že nás v řetězcích nepotkáte!
Vlastní plodiny a také výrobky
V našem sídle na Orlíku nad Vltavou vaříme i na dřevě (samozřejmě českém, z okolních lesů) v kamnech. A ve venkovní kuchyni nás potkáte za grilem české značky Vulcanus či u udírny, kde připravujeme lahodné uzené pstruhy, různá masa či zeleninu od místních farmářů. Kromě nich jako vlastní výrobky děláme i mixy sušeného ovoce a různé druhy lahodných marmelád.
Navíc se chystáme i po stěhování na Orlík v okolních zahradách a sklenících vysadit vlastní rostliny, kterými pak budeme naše kulinářské umění dochucovat, obohacovat a zpestřovat.
Udržitelnost na našich akcích
Na konceptu udržitelných akcí, který neustále zdokonalujeme, je pro jejich úspěch nejdůležitější komunikace a pochopení celého konceptu všemi zúčastněnými. Hlavním cílem je tedy event bez plastů, s minimálním odpadem a maximální chutí ze surovin od lokálních dodavatelů.
Hosty vedeme k tomu, aby nic nevyhazovali a co nedojí, aby si odnesli domů. Na to jim na akcích slouží ekologicky odbouratelné boxy. Navíc všechny zúčastněné vyzýváme, aby zbytečně neplýtvali nádobím. Je i možnost přinést si například vlastní kelímek, který host používá po celou dobu akce. Třídění případných odpadů je, jak jinak, zcela samozřejmostí.